Добро регулисан и развијен правни систем, у складу са међународним стандардима, који пружа сигурност грађанима и привредним субјектима, неопходни су услови за стварање повољне економске климе и представљају један од најважнијих задатака у оквиру реформских процеса у Републици Србији, истакла је данас министарка правде Нела Кубуровић на отварању Међународног форума о правној сарадњи у оквиру „Појаса и пута“, који се одржава од 2. до 3. јула у Пекингу.

Министарка правде је нагласила да је у оквиру реформе правосуђа велика пажња посвећена унапређењу правне сигурности, квалитету и ефикасности правде, чему је знатно допринело увођење јавног бележништва у правни систем Србије 2014. године. Она је указала да је 2016. године, Јавнобележaничка комора Србије примљена у Међународну унију нотара, чији је члан такође и Кинеска јавнобележничка унија.

„У претходних неколико година учинили смо важне кораке на унапређењу ефикасности правосуђа кроз убрзање судских поступака и смањење судских трошкова, а нарочито кроз употребу модерних ИКТ система и алтернативног решавања спорова, нагласила је министарка Кубуровић. Она је рекла да је као посебан део унапређења ефикасности препозната медијација, која је често најбоље решење за привредне субјекте, јер омогућава флексибилност и неформалност, поверљивост, штеди време и новац и даје спектар могућих решења за решавање спора. „Уложили смо велики напор да подигнемо свест о медијацији, унапредимо вештине медијатора и подстакнемо судове и Државно правобранилаштво да користе алтернативно решавање спорова у циљу повећања ефикасности и ефективности правосуђа, као и оптимизације ресурса, истакла је Кубуровић.

Она је навела да Министарство правде у Србији даје јаку подршку медијацији, јер је такав начин решавања спорова брз, јефтинији и спроводи се у доброј верy уз очување пријатељских и партнерских односа. „Препознајемо напоре које је предузела Међународна академија за појас и пут, предложивши “Плаву књигу алтернативних начина решавања спорова”, која указује на предности медијације и истовремено ставља акценат на културне разлике страна у спору, транспарентност поступка и уважавање интереса уговорних страна”, истакла је Кубуровић.

 Неспорно је да медијацији треба дати предност у односу на судски поступак, с тога очекујемо да ћемо у наредном периоду посебну пажњу посветити међународном усаглашавању система медијације, узимајући у обзир различите културе, традиције, правне и политичке системе, а посебно привредну сарадњу“, нагласила је министарка.

Она је указала да с обзиром на то да Иницијатива “Појас и пут” подразумева широку и интензивну међудржавну и привредну сарадњу, да су спорови неизбежни и да начин, на који се државе носе са тим споровима, прави разлику и поставља темељ будуће успешне сарадње. Арбитража има многе предности као начин формалног решавања спорова између привредних субјеката, као што су флексибилност, поверљивост и могућност принудног извршења“, рекла је министарка.

Говорећи о међународној правној сарадњи у кривичној и грађанској области између Републике Србије и Народне Републике Кине, министарка Кубуровић је указала да се та сарадња одвија по основу одређених конвенција Уједињених нација и њених организација. „Република Србија предложила је кинеској страни четири споразума у области правосудне сарадње, чијим потписивањем ћемо употпунити постојећу празнину и учврстити правни положај, а самим тим и правну сигурност кинеских компанија које послују на територији Србије, као и положај грађана и заштиту њихових права у обе земље“, нагласила је Кубуровић.

Министарка правде је подсетила да су партнерски односи некада Југославије, а данас Републике Србије и НР Кине, од успостављања стратешког партнерства 2009. године, значајно ојачани бројним посетама на највишем нивоу. Она је истакла да су ти односи, посебно након посете председника Кине Си Ђинпинга 2016. године Србији, подигнути на нови ниво свеобухватног стратешког партнерства. „Можемо слободно да кажемо да имамо челично пријатељство“, нагласила је Кубуровић.

­Министарка правде је рекла да Србија подржава иницијативу „Појас и пут“, коју је покренуо председник НР Кине Си Ђинпинг и  да је потврда томе и учешће председника Србије Александра Вучића на 1. међународном форуму о сарадњи у оквиру те иницијативе.

„Механизам сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе који је постао интегрални део иницијативе „Појас и пут“ представља важан форум на коме и наша држава са задовољством узима учешће“, истакла је министарка и додала да је Трећи самит Кина – ЦИЕЗ, одржан у децембру 2014. године у Београду, као један од резултата имао документ под називом „Београдске смернице“, који је дефинисао будуће правце сарадње.

Она је навела да се економска сарадња две земље успешно развија у свим областима и да је НР Кина највећи економски и најважнији финансијски партнер Србије у Азији, и да су директне кинеске инвестиције у успону. Министарка правде је рекла да је у Србији отворена фабрика Johnson Electric, светски лидер у области електромотора, затим фабрика предива од стране компаније Eurofiber, а ту је и изградња погона кинеске компаније „Меи Та“ за производњу делова мотора аутомобила итд.

„Нарочито истичем пример „Железаре Смедерево“ коју је купила Hesteel Group Co и Српско-кинески индустријски парк у околини Београда, али и припреме за отварање фабрике електричних аутомобила и фабрике ауто-гума“, рекла је Кубуровић.

Министарка правде је указала да кинеска страна учествује у реализацији бројних значајних путних и енергетских инфраструктурних пројеката и да је од највеће важности успешна реализација модернизације пруге Београд-Будимпешта. „Србија је по броју уговорених и реализованих инфраструктурних пројеката са Кином, као и кроз механизам сарадње Кина – ЦИЕЗ на првом месту, када се ради о земљама региона Централне и Источне Европе“, нагласила је министарка Кубуровић.

Када је реч о области енергетике и рударства, министарка је рекла да је од великог значаја реализација пакет пројекта „Термоелектрана Костолац-Б пројекти“, која подразумева ревитализацију постојећих енергетских блокова и изградњу постројења за осумпоравање, изградњу пристаништа на Дунаву и железничке инфраструктуре.

„Између РС и НР Кине, након ступања на снагу Споразума о укидању виза из 2017. године, значајно је повећан број туристичких посета. Директна авио-линија Београд-Пекинг од септембра 2017. године додатно је утицала на повећање посета“, рекла је Кубуровић и додала да је и сарадња у области културе, просвете, науке, технологије, такође, у успону, уз низ успешно реазлизованих пројеката. „Потписан је Програм сарадње у култури за 2017-2020. годину, а током посете председника Владе НР Кине Лија 2014. године, потписан је и Споразум о оснивању културних центара, чија реализација је у току“, навела је министарка и истакла да ће прва међународна изложба у Народном музеју у Београду, који је недавно отворен после деценијске реконструкције, бити посвећена кинеској култури.

На крају, министарка Кубуровић још једном се захвалила на принципијелном ставу Кине по питању Косова и Метохије и залагању за постизање решења путем дијалога, уз пуно поштовање суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.