Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са тужиоцем за борбу против организованог криминала и тероризма Републике Италије Федериком Де Рахом са којим је разговарала о сарадњи две државе у области борбе против организованог криминала, теоризма и корупције.

Министарка правде истакла је да је сарадња између министарстава правде Србије и Италије на изузетном нивоу, као и да је прошле године Министарство правде Србије потписало Меморандум о сарадњи са Финансијском полицијом Италије, на основу којег ће тужиоци и полицијски службеници ићи на обуку у Италију у циљу унапређења свог знања у области борбе против организованог криминала и корупције.

Кубуровић и Де Раху истакли су да је врло значајна непосредна сарадња која постоји између тужилаштава Србије и Италије, као и да заједнички истражни тимови остварују одличне резултате у борби против организованог криминала.

Де Рахо је нагласио да је брза и директна размена информација од велике важности за ефикасну борбу против транснацонаног криминала, који угрожава привреду и стабилност сваке државе.

Кубуровић је подсетила да је од 1. марта ове године почела примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, који је додатно ојачао капацитете Тужилаштва за организовани криминал, као и омогућио успстављаење четири регионална центра за борбу против корупције у Србији. Она је указала да нови закон тужиоцима даје могућност формирања ударних тимова, и знатно унапређује координацију и размену података између надлежних државних органа.

Поред тога, Кубуровић је указала да ће се ускоро у процедури усвајања наћи и нови закони о Агенцији за борбу против корупције и лобирању.

Састанку су присуствовали тужилац за организовани криминал Србије Младен Ненадић, амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо, као и шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио.