Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем са којим је разговарала о будућим изменама Устава у области правосуђа, које представљају један од најзначајнијих задатака у оквиру Поглавља 23.

Министарка Кубуровић је указала да је Министарство правде завршило усаглашавање радног текста уставних измена и да је том приликом узело у обзир одређена мишљења која су достављена министарству током јавне расправе.

Она је рекла да ће до краја недеље усаглашени текст бити прослеђен Венецијанској комисији, као и објављен на сајту Министарства правде, како би сви заинтересовани могли да се упознају са новим текстом нацрта.

Кубуровић је истакла да ће нацрт амандмана Венецијанска комисија разматрати у оквиру свог редовног јунског заседања, а да ће Министарство правде поштовати препоруке тог тела.

Додала је да се нада да ће након усаглашавања са препорукама Венецијанске комисије и сам нацрт бити до краја године и пред народним посланицима.

Фратини је истакао да су уставне измене, које ће допринети успостављању баланса између грана власти, бити значајан корак напред на путу Србије ка ЕУ и оценио да Венецијанска комисија има има пун легитимитет и да је састављена од стручњака из области права.