Министарка Кубуровић састала се данас са експертом Венецијанске комисије Џејмсом Хамилтоном, са којим је разговарала о предстојећим изменама Устава Србије у области правосуђа.

Министарка Кубуровић је истакла да се једна од најважнијих реформи у процесу евроинтеграција односи на промене Устава Србије у области правосуђа, чији је циљ јачање независности те гране власти.

Она је нагласила да је битно да уставни амандмани добију позитивно мишљење Венецијанске комисије и да се без тога неће ићи у даљу процедуру усвајања.

Помоћник министра правде и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је да је у протеклих неколико месеци Министарство правде у сарадњи са Канцеларијом Владе Србије за сарадњу са цивилним друштвом организовало низ округлих столова у оквиру јавне дебате, а где су представници стручне јавности и невладиног сектора имали прилике да изнесу своја мишљења шта би и како требало да буде промењено у Уставу када је правосуђе у питању.

Он је додао да ће Министарство правде пошто буде завршило израду коначног предлога измена Устава тај текст послати Венецијанској комисији на мишљење и да ће о том предлогу такође бити отворена јавна расправа.

Хамилтон је рекао да је Венецијанска комисија веома практична и да се бави конкретним проблемима у конкретним земљама, а да се у сваком случају сва решења морају кретати у оквиру европских стандарда утврђених од стране те комисије.