Ова година можда је била и прекретница у раду јавнобележничке професије у Републици Србији, јер су јавни бележници од 1. марта веома успешно преузели комплетну надлежност када је реч о овери потписа, рукописа и преписа од судова и општинских органа, рекла је данас министарка правде Нела Кубуровић на отварању Саветовања јавних бележника, које се одржава у Хотелу „Језеро“ у Бору.

Министарка је указала да је добар показатељ рада јавнобележничке професије и пренос оставинских предмета који се сада спроводе ефикасније и брже уз непосреднију сарадњу са странкама које су много задовољније него што је то било у судовима. „Током 2017. године било је 97.703 поверена оставинска предмета, а у последња 2 месеца 9.000 поверених оставинских предмета које су судови упутили јавним бележницима“, изјавила је Кубуровићева. Она је додала да је пракса јевних бележника постала уједначенија када је у питању наследно- правна материја.

Министарка Кубуровић је најавила да се у наредном периоду очекује проширење надлежности јавних бележника и да они то не смеју схватити као терет већ као изазов,  јер управо то указује колико је ова професија неопходна у правном систему Републике Србије.

Јавнобележничка комора Србије је у сарадњи са Министарством правде учествовала у изради Закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма, као и Закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању“, истакла је министарка. Она је додала да Министарство правде припрема и амандмане које се односе на измене  Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа, што ће омогућити оверу дигитализоване исправе код јавног бележника. Министарка Кубуровић је указала  да  јавнобележничка професија свакако највеће измене треба да очекује усвајањем  Закона о поступку уписа у катастар непокретности и катастар водова којима ће бити омогућено да  јавнобележничка канцеларија буде прва и једина карика приликом промета непокретности, што ће захтевати и одређене измене у организацији рада самих канцеларија, као и Регистра о промету непокретности.

Кубуровићева је истакла да је Министарство правде радило и на креирању електронских регистара и најавила потписивање Споразума са Министарством државне управе и локалне самоуправе како би се правосудни информациони систем повезао са електронским матичним књигама, а приступ тим подацима ће имати и јавни бележници што ће им унапредити рад приликом вођења оставинских расправа.

Верујем да ће наредна година бити изазов за рад јавнобележничких канцеларија и уколико будемо остварили све оно што смо планирали, сигурна сам да ћете бити препознати и од стране грађана и од привреде као неко ко је незаобилазан за правну сигурност у правном систему Републике Србије “, истакла је на крају министартка Кубуровић.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv