Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са представницима Организационог одбора „Параде поноса“, који су јој изнели проблеме са којима се суочавају припадници ЛГБТ заједнице када је у питању правосуђе.

Горан Милетић из Организационог одбора „Параде поноса“ је истакао да је правосуђе од велике важности за ЛГБТ заједницу у смислу једнаког приступа правди и поштовања људских права и слобода.

Министарка правде је истакла да су у оквиру Акционог плана за Поглавље 23 предвиђене конкретне активности за унапређење положаја ЛГБТ заједнице и обезбеђења поштовања њихових права и слобода.

Такође, она је навела да је предвиђена израда приручника за препознавање дискриминације, намењених како грађанима, тако и судијама и јавним тужиоцима.

Она је нагласила да је неопходна адекватна обука носилаца правосудних функција која ће омогућити одговарајући заштиту и поступање према ЛГБТ особама у судским поступцима.

Кубуровић и представници ЛГБТ усагласили су се да је неопходно и даље укључивање цивилног сектора, посебно ЛГБТ организација, у спровођење Акционог плана за Поглавље 23, како би мере које се односе на заштиту људских права биле на што бољи начин имплементиране у друштву.