Министарка правде Маја Поповић учествовала је на састанку Националне коалиције за окончање дечијих бракова, који је, уз подршку Уницефа, огранизовало Координационо тело за родну равноправност.

Састанак је отворила министарка културе и председница Координационог тела  Маја Гојковић, а учесницима су се обратили и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, као и директорка Дечијег фонда Уједињених нација (УНУНИЦЕФ) у Србији Дејана Костадинова.

Министарство правде се годинама залаже за унапређење законодавног оквира за заштиту жена и девојчица од свих облика родно заснованог насиља, изјавила је у уводном обраћању министарка Поповић.

 

Додала је да одредбе Конвенције о правима детета, чија је потписница и Република Србија, предвиђају да свако дете има право на образовање, на здравље, на правилан и потпун развој и слободу избора, право на развој талента, менталних и физичких способности, као и право на одмор и слободно време.

Нажалост, великом броју девојчица узраста од 12 до 18 година ова права су ускраћена прерано закљученим браковима, истакла је Поповић.

Она је позвала државне органе и цивилни сектор да се уједине у борби против ове друштвене појаве, која не представља само грубо кршење права детета, посебно девојчица, већ у себи може да крије и биће многих кривичних дела, као што су посредовање у вршењу проституције, принудно закључење брака, ванбрачна заједница са малолетником, запуштање и злостављање малолетног лица, насиље у породици и трговина људима. 

„За процесуирање кривичних дела мора постојати координисана сарадња представника свих државних органа и установа, пре свега јавног тужилаштва, полиције, центара за социјални рад, али и представника здравствених и образовних установа, за шта се посебно залажем као председница Савета за сузбијање насиља у породици“, истакла је министарка правде. 

Она је нагласила да је Република Србија свој нормативни оквир већ ускладила са Конвенцијом Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, док ће Предлогом закона о изменама и допунама Кривичног законика, који треба да се упути у скупштинску процедуру до краја ове године, кривичноправна заштита малолетника бити значајно појачана.

Иако подаци указују да нормативни оквир у Републици Србији поставља добре полазне основе да дечији брак постане реликт прошлости, и даље имамо појаву дечијих бракова, рекла је Поповић.

Разлог овоме морамо тражити ван закона, због чега је нужно едуковати и ширу и стручну јавност и рушити предрасуде о томе да је то део традиције, да девојчице желе да закључе брак, да оне то прихвтају, да је то друштвено пожељно понашање. Сва деца имају право на детињство и ту у не сме бити  изузетака, закључила је министарка правде.

Испред Министарства правде, на састанку је учествовала и посебна саветница министарке Снежана Радановић.