Министарка правде Маја Поповић оштро је реаговала на недопустиве поступке приштинских власти: „Представници такозваних косовских власти настављају да провоцирају српски живаљ на Косову и Метохији, покушавајући да тамошње српске лидере прогласе криминалцима, стављајући их на „листу за хапшење“. Најава хапшења српских лидера има за циљ покушај дестабилизације севера КиМ и застрашивање српског народа, коме се шаље срамна порука да ће, уколико наставе да се боре за своја права из Бриселског споразума, и они бити мета прогона.

Посебно је забрињавајуће да приштински терористи Српску православну цркву и Српску академију наука и уметности називају десничарским екстремистичким организацијама, које су повезане са Руском Федерацијом.

Недопустиво је да се председник Александар Вучић, његов син Данило, брат Андреј, као и министар  унутрашњих послова Братислав Гашић и директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин налазе на „листи за хапшење“ и то само зато што се боре за интересе српског народа.

Република Србија снажно и одлучно стоји уз наш народ на Косову и Метохији и сигурна сам да ће стрпљење и политичка мудрост председника Вучића и Владе Републике Србије утицати на представнике међународне заједнице да преиспитају однос према политиканству Аљбина Куртија и његових политичких марионета. Очекујем да ће међународна заједница притисцима на тзв. приштинске власти подржати и убрзати формирање Заједнице српских општина,“ наводи се у изјави министарке Поповић.