Подршка коју је Србија континуирано добијала од Европске уније, кроз пројекат „ЕУ уз правду – Подршка за поглавље 23”, била је од кључног значаја за успешан рад на свим задацима Министарства правде. Подршка је била усмерена на усклађивање националних прописа с правним тековинама ЕУ, а у циљу постизања најбољих решења за правни систем Србије, на израду нових софтверских решења која омогућавају савремена дигитална решења за грађане Србије, као и на унапређење рада на спровођењу Акционог плана за поглавље 23 – закључак је конференције одржане у Београду, коју су отворили министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић и шеф Одсека за сарадњу Делегација Европске уније у Србији Никола Бертолини.

Министарка правде је истакла да пројекат представља изузетан пример међусобне сарадње, коју Министарство правде и ЕУ остварују кроз заједнички рад и улагање у област правосуђа. Она је подсетила да је поменути пројекат први те врсте, којим је ЕУ директно подржала рад Министарства правде, а кроз који је успела да унапреди ефикасност, као и да помогне даљи развој српског правосуђа у најширем смислу.

Током непуних пет година, пројекат је био усмерен на јачање капацитета Министарства правде, у складу са захтевима преговарачког процеса за чланство Србије у Европској унији, а обезбеђена је финансијска подршка у износу од 4 милиона евра. Средства су искоришћена и за реализацију стратешких циљева Министарства, у оквиру европске интеграције Србије.

Никола Бертолини се захвалио Министарству правде на одличној сарадњи и истакао значајан допринос ове пројектне подршке. Он је додао да се нада да ће овакви значајни резултати допринети многим преосталим реформама у сектору правосуђа, које је потребно адресирати у наредном периоду.

Након уводних говора министарке правде и шефа за сарадњу Делегације Европске уније у Србији, одржана је панел дискусија на којој су учесници истакли да је владавина права у средишту преговарачких и реформских процеса Србије. То је посебно видљиво у раду правосудних професија, где је пројекат подржао израду новог законодавства, којим се унапређује ефикасност рада јавних бележника и извршитеља, као и развој најновијих дигиталних решења у овој области. Заједнички рад и сарадња су, на тај начин, резултирали користима за грађане Србије, који сада имају лакши, ефикаснији и бржи приступ правди.