Директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић изјавио је, поводом 10. децембра - Међународног дана људских права, да је Управа подједнако посвећена поштовању права лица лишених слободе и побољшању материјалних услова у казнено-поправним установама.

 Он је истакао да Србија по први пут није више међу земљама које имају проблем смештаја у затворима захваљујући бројним пројектима изградње и реконструкције од 2012. године.

 „Данас располажемо са више од 11500 места за смештај лица лишених слободе која у потпуности задовољавају све стандарде Европске уније“, навео је Царевић.

 Он је навео да је у раду Управе на приоретном месту хумано извршење казне затвора, уз организовање бројних обука за дефицитарна занимања у заводима како би се бившим осуђеницима омогућило да се брже и лакше запосле по истеку казне.

 Поводом обележавања Дана људских права, осуђеници Окружног затвора у Зајечару, који су прошли обуку у пекарству, припремили су, у сарадњи са Црвеним крстом, хуманитарни оброк за ђаке Школе за основно и средње образовање „Јелена Мајсторовић“ у Зајечару и Установу за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју „Облутак“.

 Хуманитарни оброк ће бити испоручен и Народној кухињи у Зајечару поводом прославе славе Светог Николе.

 У ОЗ Зајечар је током ове године 21 осуђено лице стекло сертификате за пекаре у којима није наведено да су стечени током издржавања казне како би се избегла евентуална стигматизација по њиховом повратку у заједницу.