Осуђена лица у Казнено-поправном заводу Ћуприја одлучила су да издвоје новац за лечење осмомесечног Гаврила Ђурђевића који болује од спиналне мишићне атрофије, пошто су ову хуманитарну акцију претходно помогли запослени и лица лишена слободе у Окружном затвору Крагујевaц и Казнено-поправном заводу Ниш.

У овом заводу је 76 осуђеника, што је скоро 70 одсто лица од укупног броја, донирало нешто више од 46.000 динара за излечење дечака коме је потребно што пре 2,5 милиона евра за оздрављење како би добио неопходну терапију у иностранству.

Новац са депозита осуђених лица у КПЗ Ћуприја биће данас пребачен на рачун за лечење малишана из Крагујевца.

Своју хуманост је показало и 670 осуђеника у КПЗ Ниш кад су током Ускрса прикупили скоро 300.000 динара за малог Гаврила и тако се придружили запосленима и притвореним лицима у ОЗ Крагујевац који су раније донирали 80.000 динара.

Ово је само један у низу примера хуманости лица лишених слободе у казнено-поправним установама кад је у питању лечење  деце.

У КПЗ у Пожаревцу (Забели) 174 осуђеника прошле године су донирала 122.000 динара за лечење болесне деце у Србији и то одрекавши се дела новца који им је уплаћен на име помоћи државе од 100 евра за ублажавање последица епидемије корона вируса.

Подсећамо да се на почетку епидемије око 4.700 осуђеника у највећим заводима у земљи (Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и  Новом Саду) одрекло  4700 сувих оброка у корист најсиромашнијих грађана.

Осуђеници у заводу у Сремској Митровици су поводом Међународног дана људских права прошле године донирали Свратишу за децу Нови Београд скоро 4000 сувих оброка и 500 заштитних маски које сами шију од марта прошле године.

Осуђеници у КПЗ у Нишу су 2018. године, заједно са запосленима, донирали новац за куповину покретног инкубатора за бебе који има пресудан значај за живот тек рођене деце у овом граду.

УПРАВА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА