Заштитник грађана утврдио је, током надзора над радом Казнено-поправног завода у Нишу, да је завод спровео све епидемиолошке мере заштите од ширења вируса ковид-19, као и у погледу лечења оболелих осуђеника који на располагању имају све неопходне лекове.

 

Заштитник грађана је у извештају навео и да није нашао пропусте у раду, да је завод снабдевен свом потребном заштитном опремом и медицинским средствима, као и да су у потпуности спроведене препоруке које је добио од Института за јавно здравље Ниш.

 

У извештају је истакнуто да је у оквиру епидемиолошких мера организовано тестирање и изолација оболелих и лица која су била у контакту са оболелима, којима је завод обезбедио довољне количине свих расположивих лекова потребних за лечење.

 

Управа за извршење кривичних санкција истиче да су извештајем омбудсмана  потврђени наши ранији наводи да осуђеници имају неопходну медицинску негу, а да су са појавом короне у овом заводу поједине организације желеле да злоупотребе ову ситуацију из само њима знаних разлога, ширећи лажне тврдње да оболела лица у КПЗ Ниш не добијају терапију и да завод нема потребне лекове.

 

У овом тренутку  у целом систему извршења 37 лица има корона вирус, што је 0,3 одсто од тренутно 10.778 лица лишених слободе. Лица се добро осећају, имају благу клиничку слику и њихово стање се 24 сата дневно интензивно прати.

 

УПРАВА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА