Министарка правде Маја Поповић и потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, обишли су данас новоизграђени павиљон у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, површине 3.500 квадрата, који је једина установа у Републици Србији у систему извршења кривичних санкција,  у којој казне издржавају и страни држављани.

 

Oвај Kазнено-поправни завод посвећује посебну пажњу стручном усавршавању осуђеника тако што им омогућава похађање основне и средње школе и пружа обуку за поједине занате и на тај начин доприноси да осуђеници стекну неопходно искуство, добију сертификат и самим тим добију бољи третман током издржавања казне.

 

Министарка Поповић казала je да ћe новоизграђени павиљон бити опремљен намештајем, душецима и постељином коју израђују осуђеници у овом и заводима у Нишу и Забели, као и осуђенице у заводу у Пожаревцу.

 

„У заводима се спроводе обуке за дефицитарна занимања а у добијеним сертификатима се нигде на наводи да су стечени током издржавања затворске казне како би се осуђеницима олакшао пут до посла“, истакла је Поповић и додала да je обукa осуђеника искоришћена као драгоцени ресурс кадa се у више завода почелo са израдом заштитне опреме за запослене и осуђенике, чиме је цео систем врло брзо збринут на почетку пандемије изазване вирусом Ковид19.

 

Радној посети Сремској Митровици су осим министара присуствовали шеф кабинета министра правде Маријана Савић Симић, посебни саветник Снежана Радановић и директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић који је најавио да ће ове године почети израда пројекта за изградњу још једног павиљона у овом заводу, капацитета до 200 лица.

 

Претходно, министри су се састали са градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић након чега је уследио састанак у Палати правде на којем је истакнуто да ће Министарство правде Републике Србије учинити неопходне напоре за побољшање услова рада у свим правосудним органима. Састанку су присуствовали представници Основног, Прекршајног, Привредног и Вишег суда и тужиоци Основног јавног тужилаштва и Вишег јавног тужилаштва.

 

 

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НА www.infobiro.tv