Министарка правде Нела Кубуровић састала се у Њујорку, уочи седнице Савета безбедности УН са бившим главним тужиоцем Хашког трибунала, а садашњим тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом.

Министарка и г. Брамерц су оценили да Србија и тужилаштво Механизма за међународне кривичне трибунале имају одличну сарадњу, на шта је указано и у новом шестомесечном Извештају овог Тужилаштва.

Тужилац Брамерц поздравио је организовање регионалне конференције тужилаца  за ратне злочине, на којој су поред представника српског Тужилаштва за ратне злочине, учешће узели и тужиоци из Бих, Хрватске и Црне Горе, као и главни тужилац ММКТ, Серж Брамерц. Конференција је била одржана у Београду у мају 2019. године у циљу ефикаснијег процесуирања ратних злочина и јачања непосредне сарадње и размене релевантних информација између тужилаштава држава у региону.

Говорећи о даљем унапређењу капацитета Тужилаштва за ратне злочине у Србији, г. Брамерц је навео да ће његово Тужилаштво наставити да пружа подршку тужилаштву у Београду кроз организовање посебних обука и тренинга за заменика тужилаца ТРЗ.

Министарка Кубуровић представљаће у среду, 17. јула 2019. године, Србију на седници Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку, на којој ће биће представљен нови шестомесечни извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове УН.