Министарка правде Нела Кубуровић састала са данас са директором УСАИД-а у Србији Мајком де ле Росом са којим је разговарала о заједничким активностима Министарства правде и УСАИД-а, које се реализују кроз пројекте ове Америчке агенције за међународни развој.

Министарка правде и директор УСАИД-а су се сагласили да УСАИД већ дуго година уназад даје значајну подршку Министарству правде како би на најбољи начин остварило своје активности у циљу унапређења рада правосуђа у Србији. Они су указали да УСАИД кроз своје пројекте континуирано подржава унапређење владавине права и борбу против корупције.

Министарка Кубуровић је истакла да је један од таквих пројеката и пројекат „Владавина права“ који је у току, и који је већ да значајне резултате. Она је рекла да је тај пројекат значајну подршку дао изради првог радног текста нове Националне стратегије унапређења рада правосуђа у Србији за наредни петгодишњи перод, а посебну пажњу посвећује и јачању капацитета Државног правобранилаштва. Како је министарка истакла, пројекат пружа подршку и члановима радне групе за измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, чија ће једна од највећих новина бити успостављање платформе за Е – аукцију, чиме се обезбедити пуна транспаретност и проверљивост приликом продаје имовине од стране јавних извршитеља.

Министарка Кубуровић је рекла да Министарство правде већ ради на формирању Електронске огласне табле суда, на којој ће грађани преко интернета моћи да виде све информције које су у вези са неким њиховим спором, и додала да ће министарство ценити подршку УСАИД-а и на реализацији ове активности министарства.