Коначно је дошло време да се унапреди питање положаја судија прекршајних судова и нема оправданих аргумената да се њихови статус и плате разликују од судија основних судова, истакла је данас министарка правде Нела Кубуровић на затварању Годишње конференције судија прекршајних судова Републике Србије и судија Прекршајног апелационог суда.

Ја као министар, свакако ћу се залагати за унапређење вашег положаја и радићемо на и унапређењу статуса и повећању плате, не само судија прекршајних судова, већ и судија Прекршајног апелационог суда“, рекла је министарка.

Она је нагласила да су прекршајни судови неизоставна карика у правосуђу у заштити права грађана, а да су са друге стране један од најзначајнијих чинилаца, када је реч о приливу прихода у Буџет Републике Србије. Министарка је указала да је за само девет месеци ове године, око три и по милијарде динара прекршајнии судови допринети Буџету.

Кубуровић је додала и да ће, будући да претходним конкурсом за избор приправника нису били обухваћени прекршајни судови, следећи конкурс свакако обухватити и прекршајне и привредне судове, те да сматра да ће ускоро и у тим судовима моћи да се запосле најбољи кадрови са Правног факултета.

Желим да истакнем да је Министарство правде препознало значај прекршајних судова и то сте имали прилике да видите у претходним годинама, не само кроз реформу Закона о прекршајима, већ пре свега, кроз велика улагања које је Влада Републике Србије и Министарство правде издвајало за правосудни инфраструктуру“, истакла је министарка правде.

Она је додала да је поносна на чињеницу да је, као министар правде, имала прилике да отвори неколико потпуно нових зграда прекршајних судова, те да је последња то била зграда Прекршајног суда у Панчеву.

Министарка је додала и да је пре месец дана почела изградња Палате правде у Крагујевцу, тако да ће и Прекрашајни суд у Крагујевцу, као и Одељење Прекршајног апелационог суда у том граду такође да добију потпуно нове просторије.

Настављамо даље са радом. Знамо да још увек има вас који радите у неадекватним условима, да се налазите при општинским органима, али верујте да радимо на томе да унапредимо и ваше услове“, нагласила је Кубуровић.

Министарка је додала да је Удружење судија прекршајних судова добар пример другим, млађим удружењима, која имају „и те како“ на кога да се угледају.