Министарка правде Нела Кубуровић састала се у Берлину са министарком правде Савезне Републике Немачке Катарином Барли са којом је разговарала о досадашњој подршци коју Немачка пружа Србији на путу евроинтеграција, али и о будућој сарадњи две земље у области правосуђа.

Министарка Барли истакла је да је Србија остварила значајан напредак на пољу владавине права и учинила важне кораке на путу евроинтеграција, а да је Немачка спремна да и даље пружа подршку Србији, посебно у борби против корупције.

Министарке правде Србије и Немачке сагласиле су се да је неизбежна сарадња правосудних органа ове две земље, а посебно када је реч о борби против корупције и организованог криминала и то кроз рад заједничких истражних тимова.

Министарка Кубуровић је истакла да Србија континуирано ради на јачању и превенције и репресије када је реч о корупцији и о организованом криминалу, а да су нови закони -  о борби против корупције и лобирању,  који ће се наћи у скупштинској процедури током јесени, управо једна од мера који представљају јачање капацитета у борби против корупције. Она је подсетила да усвајањем ових закона Србија испуњава и своје обавезе које су предвиђене Акционим планом за Поглавље 23.

Током састанка, министарка Кубуровић указала је да Немачка и кроз пројекте пружа значајну подршку Министарству правде, а посебно је истакла изузетну сарадњу коју Министарство правде Србије има са Немачком организацијом за међународну сарадњу – ГИЗ. Она је подсетила да је Србија имала снажну подршку од стране ГИЗ-а приликом увођења јавнобележничког система, али и у јачању извршитељске професије у Србији.

Министарка Кубуровић је изразила задовољство што је у току реализација и три нова пројекта која подржава Немачка, а која су усмерена на унапређење управног судства, јачању затворског система, као и борбе против корупције.

На крају састанка министарке правде Србије и Немачке сагласиле су се да су односи две земље на изузетном нивоу  и истакле да ће сарадња ове две земље, а посебно у области правосуђа, бити још боља.

Покривалице са сусрета и изјаву министарке правде Неле Кубуровић можете преузети са сајта www.infobiro.tv