Министарка правде Нела Кубуровић састала се министром правде Републике Српске Антоном Касиповићем у оквиру заједничке седнице две владе Србије и Републике Српске која се данас одржава у Требињу.

Министри правде су на билатералном сусрету истакли да два министарства имају изузетну сарадњу, која се одвија у свим правосудним областима скоро на дневном нивоу.

Они су посебно издвојили сарадњу између Комора јавних бележника, при чему је министарка Кубуровић истакла да су колеге из Републике Српске велику помоћ и подршку пружиле Србији приликом увођења јавнобележничког система 2014. године.

Министарка Кубуровић је указала да је Министарство правде доста радило на увођењу и повезивању службених евиденција државних органа електронским путем, како би јавни бележници ефиксније и брже радили. Она је додала да је од 1. јула почела примена новог Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, по којем сада грађани приликом куповине непокретности све послове око уписа некретнине у катастар и пријаве Пореској управи завршавају код јавних бележника.

Министри правде су истакли да је потребно још више унапредити размену искустава и досадашње праксе, посебно у оквиру јавног бележништава.

Говорећи о Поглављу 23 и евроинтеграцијама Србије, министарка Кубуровић је указала да Министарство правде Републике Србије тренутно ради на усаглашавању уставних амандмана са препорукама Венецијанске комисије, а све у циљу јачања независности и одговорности правосуђа.

Такође, она је најавила да ће сет правосудних закона ускоро бити пред народним посланицима.