Министарка правде Нела Кубуровић, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, државни правобранилац Оливера Станимировић и директор Правосудне академије Ненад Вујић потписали су данас Упутство за унапређење и промоцију поступка закључења и извршења вансудског поравнања у поступцима за заштиту права на суђење у разумном року.

Министарка Кубуровић том приликом истакла је да је циљ тог упутства да се убрза поступак поравнања, односно обештећења странака за које је утврђено да имају повређено право на суђење у разумном року.

Кубуровић је указала да се на тај начин могу избећи нови поступци пред судовима, јер, кад се утврди да је дошло до повреде права на суђење у разумном року, странке имају могућност или да се обрате Државном правобранилаштву, да путем поравнања надокнаде своју нематеријалну штету, или да се упуте у парницу.

„У последње три године није било доследне и ефикасне примене поравнања и грађани су се увек опредељивали за тужбу, која није била само тужба за накнаду нематеријалне штете, већ је Буџет Републике Србије био оптерећен трошковима адвоката и трошковима извршења“, рекла је министарка правде.

Она је изразила наду да ће се кроз промоцију овог упутства пре свега омогућити да странке брже и ефикасније дођу до накнаде, самим тим да се растерете и судови, као и да се смањи прилив нових предмета, а све у циљу достизања суђења у разумном року.

Министарка правде Србије нагласила је да једино свеобухватна, системска реакција може допринети ефикаснијем судству у Србији и, подсећајући да је данас потписано четврто у низу упутстава између Министарства правде, Високог савета судства и Врховног касационог суда, рекла да су овога пута ту и нови потписници – Правосудна академија и Државно правобранилаштво.

Кубуровић је рекла и да ће Министарство правде на сваки начин покушати да промовише и алтернативни начин решавања спорова, као и да, кроз данас потписано упутство, Србија испуњава и своју обавезу из Националне стратегије за реформу правосуђа, који управо промовише алтернативне начине решавања спорова, а све ради растерећења судова.

 Потписани текст Упутства можете преузети на следећем линку: