Министарка правде Србије Нела Кубуровић састала се у Санкт Петербургу са министром правде Руске Федерације Александром Коноваловим, са којим је разговарала о сарадњи у области правосуђа, као и о даљем унапређењу односа два министарства.

Министри правде Србије и Руске Федерације у билатералном сусрету сагласили су се да је у претходном периоду постојала добра веза два министарства када је речи о борби против екстремизма и изразили су задовољство недавно закљученим споразумом између тужилаштава две државе.

Министар Коновалов је истакао да између српског и руског народа владају братске везе, те да  такве односе треба неговати и између носилаца правосудних професија две државе. Руски министар правде изразио је велико задовољство због сарадње на пољу међународно-правне помоћи, уз оцену да и поред тако добрих односа, увек треба стремити бољем и даљем унапређењу сарадње.

Руски министар захвалио је српској делегацији са министарком Кубуровић на челу на учешћу на престижном правном форуму, који ове године броји више од 4.000 учесника.

Министарка правде Србије осврнула се на Уговор из 1962. године, на основу којег се одвија сарадња са Руском Федерацијом и што је још један разлог који потврђује потребу закључења новог Уговора.

Кубуровић и Коновалов, поред сарадње у кривичним стварима, осврнули су се и на сарадњу два министарства у грађанској материји, нарочито на ону која постоји између две Коморе јавних извршитеља.

Министарка правде Нела Кубуровић борави од 16. до 19. маја у званичној посети Санкт Петербургу, на позив Министарства правде Руске Федерације, поводом одржавања Осмог међународног Форума у области правосуђа.