Државни секретар Министарства правде Радомир Илић отворио је данас Округли сто о Нацрту закона о лобирању и том приликом истакао да тај закон представља један од механизама у борби против корупције, који треба да смањи сиву зону разних утицаја.

Закон о лобирању, нагласио је Илић, један је од превентивних антикорупцијских закона који треба да повећа транспарентност промене прописа јавне управе, допринесе видљивости различитих процеса, иницијатива за промену, примену закона и других аката у нашој земљи, као и да ојача интегритет функционера.

„Не желимо ситуацију у којој неко функционере који могу да доносе одлуке – министре, државне секретаре, народне посланике, директоре, пресреће по парковима, ходницима, да им нуди различита решења, а да грађани и надзорни органи не знају ништа о томе“, рекао је Илић, на Округлом столу о Нацрту закона о лобирању у оквиру јавне расправе поводом тог Нацрта закона.

Према његовим речима, није могуће у потпуности прекинути различита неформална обраћања функционерима, али да је на овај начин могуће направити превентивни механизам.

Илић је посебно истакао да примена таквог закона не зависи само од његовог квалитета, нити од општих услова потребних за његово спровођење, већ је Закон о лобирању један од закона где треба да постоји апсолутна воља за његовом применом.

Он је додао и да је један од циљева овог закона о лобирању смањивање сиве зоне у било ком друштвеном аспекту.

Округлом столу о Нацрту закона о лобирању у оквиру јавне расправе поводом тог Нацрта закона који је организовало Министарство правде, присуствовали су представници Министарства за европске интеграције, Друштва лобиста Србије, Привредне коморе Србије, Америчке привредне коморе, Савета страних инвеститора, Транспарентности Србија, Пиштаљке, Сталне конференције градова и општина.