Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је данас са амбасадором Велике Британије у Србији Њ.Е. Денисом Кифом, који је на састанку истакао подршку те земље европском путу Србије.

Амбасадор Велике Британије је нагласио да је ово важна година за даљи напредак Србије ка ЕУ, посебно узимајући у обзир недавно усвојену Стратегију проширења Уније. Министарка Кубуровић и амбасадор Киф су указали да Велика Британија подржава Србију и путем донаторских фондова и у том смислу истакли пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“, који је спроводио British Council.

Министарка правде је истакла да највећи изазов у оквиру Поглавља 23 тренутно представља израда уставних амандмана у области правосуђа. Она је додала да је Министарство правде омогућило транспарентан и инклузиван процес и да су током 9 месеци, колико траје јавна расправа, сви заинтересовани могли да министарству упуте критике, сугестије и предлоге писменим путем, али да изнесу своје мишљење и на округлим столовима.

Она је указала да ће након завршетка јавне расправе Министарство правде усагласити текст нацрта уставних амандмана и проследити га Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења Министарство правде неће ићи у даљу процедуру усвајања.

Амбасадор Велике Британије је рекао да је дискусија важна, као и транспаретнстно тог процеса. Министарка и амбасадор Киф су се сагласили да измена Устава није питање само једне стране, већ целе државе и свих грађана.

Говорећи о борби против корупције, као важном потпоглављу у оквиру Поглавља 23, министарка Кубуровић је указала да је 1. марта почела примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције и да су у складу са њим формирана четири регионална центра за борбу против корупције при вишим судовима и тужилаштвима у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу.

Кубуровић је рекла да је до почетка примене тог закона обуку на Правосудној академији прошло више од 600 судија, заменика јавних тужилаца, полицијаца и представника других надлежних органа, а да су управо обука и ефикасна примена Закона део пројекта који финансира ЕУ „Превенција и борба против корупције“.