Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је на завршној конференцији пројекта „Унапређење капацитета Правосудне академије“ да се данас не доводи у питање постојање Академије, али да мора да се ради на стратешким смерницама њеног будућег рада, у светлу и будућих уставних промена које се односе на поступак избора судија и јавних тужилаца.

Кубуровић је навела да је Правосудна академија грађена на темељима европских правних начела са намером да једног дана постане неизоставна етапа уласка судија и тужилаца у правосуђе, да тај задатак није лак, али да је то свакако циљ коме се тежи у наредном периоду.

Она је подсетила да је Правосудна академија почела да ради 2010. године, чиме је успостављен правни и институционални оквир савременог образовања судија, тужилаца и осталих лица запослених у правосуђу.

„Број судија, заменика јавних тужилаца, судијских и тужилачких сарадника који су своја стручна знања усавршавали на Академији кроз сталну или специјалистичку обуку само у једној години износи близу 10.000“, навела је Кубуровић.

Она је указала на велику улогу коју је Правосудна академија имала у обуци око 1.800 судија, тужилаца и полицијских службеника за примену новог Закона о спречавању насиља у породици и да је током 2016. године успешно организовала и свеобухватну обуку за примену новог Закона о извршењу и обезбеђењу.

Кубуровић је подсетила да је недавно отпочело и спровођење великог пројекта у вези са превенцијом и борбом против корупције кроз ИПА 2013 и да ће велики део његове имплементације управо понети Правосудна академија, кроз организовање и спровођење обука за нови Закон организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције и за измене и допуне Кривичног законика, чија примена почиње 1. марта 2018. године.

Кубуровић је истакла да Министарство правде континуирано прати рад Академије и пружа подршку у јачању њених капацитета, како оних инфраструктурних, тако и образовних, па је, поред осталог, обезбедило нову зграду у центру Београда, површине 3.500 квадратних метара за смештај те институције.

Она се захвалила УСАИД-у, који је финансирао пројекат „Унапређење капацитета Правосудне академије“, а који је у последњих десет година пружао велику подршку и Министарству правде и другим правосудним институцијама у циљу јачања владавине права.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv