Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са председником Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) Кармелом Агиусом, са којим је разговарала о сарадњи Србије са Хашким трибуналом.

Министарка Кубуровић је истакла да је Србија испоштовала готово све захтеве Трибунала и да су зато неоправдане критике које долазе од стране тих органа у погледу изостанка сарадње.

Иако је председник МКСЈ указао да сарадња Србије са Трибуналом не постоји у последњих годину и по дана, јер Србија није изручила троје радикала по захтеву МКСЈ, министарка Кубуровић је истакла да је постојао већи број захтева Трибунала у том периоду на које је Србија позитивно одговорила, а да је последњи међу њима достављање транскрипата српских судова у процесу саслушавања горе наведених.

Када је у питању конкретно изручење, министарка је истакла да ће Србија поштовати правноснажне одлуке свог суда, који је рекао да не постоје услови за њихово изручење.

Она је, такође, изразила забринутост за услове издржавања казни српских осуђеника који бораве у затворима у Естонији, наводећи да је тим поводом већ два пута писала МКСЈ, а да је изостала адекватна реакција.

Када је у питању здравствено стање Ратка Младића, Кубуровић је истакла да је Србија и поводом захтева за његово адекватно лечење заједно са његовом одбраном у више наврата тражила преиспитивање да ли Хашки трибунал обезбеђује господину Младићу неопходну здравствену негу, тражећи да доктор из Србије обави лекарски преглед.

Председник МКСЈ је истакао да пажљиво прати ситуацију у вези са здравственим стањем Ратка Младића и да ће учини све што је у његовој надлежности да се захтеви Србије размотре.

Министарка Кубуровић и председник МКСЈ су се договорили у вези са оснивањем Информационог центра МКСЈ у Београду, који ће омогућити приступ архиви овог суда.

Такође, они су се усагласили да је неопходна сарадња и размена информација све три државе – Србије, БиХ и Хрватске у вези са процесуирањем ратних злочинаца, јер и после више од 25 година постоји велики број жртава за чију смрт нико није одговарао.

Видео материјал (покривалице) можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv