Поводом саопштења Друштва судија Србије, у којем се тражи реакција министра правде на ток расправе на последњем округлом столу о изменама Устава Србије у области правосуђа, одржаном у Нишу прошлог петка, Министарство правде саопштава следеће:

Министарство правде и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије су у мају ове године покренули широку јавну расправу у вези са изменама Устава Србије у области правосуђа, које за циљ имају јачање независности, непристрасности и одговорности правосуђа.

Узимајући у обзир да се ради о највишем правном акту Републике Србије, министарство указује да је потребно да се чују сви ставови, мишљења,  као и критике, како стручне јавности, струковних удружења, тако и цивилног сектора, без обзира да ли се конкретни ставови појединаца допадају неком од учесника јавне расправе.

До сада су одржана четири округла стола о овој теми, а организације цивилног друштва су имале прилику да и писменим путем доставе предлог измена Устава у области правосуђа Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом, односно Министарству правде. До краја године биће одржане још две јавне дебате - у Новом Саду и у Београду.

Смисао јавне расправе је да сви који у њој учествују искажу своје мишљење у вези са датом темом, како би се из лепезе различитих ставова искристалисала најбоља решења која ће допринети изради Нацрта измена Устава у области правосуђа.

Министарство правде указује да ће Нацрт уставних амандмана у области правосуђа бити прослеђен Венецијанској комисији, без чијег позитивног мишљења се неће ићи у даљу процедуру усвајања.

Коначно, Министарство правде још једном напомиње да суштина јавне дебате јесте транспарентност процеса израде у овом случају новог Устава Србије, у којој треба да се чују ставови свих појединаца у циљу проналажења најбољег заједничког решења.