Министар правде Нела Кубуровић и директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић потписали су данас Протокол и Споразум о електронској размени података који ће омогућити размену података у реалном времену у службеним евиденцијама две институције.

„На све начине покушавамо да убрзамо судске поступке, а потписивање Протокола са Агенцијом за привредне регистре је још један корак у том циљу“, истакла је министарка Кубуровић.

Директор Обрадовић истакао је да су Протокол и Споразум о електронској размени података са Министарством правде веома значајни за Агенцију за привредне регистре, која ће тиме моћи да користи податке из информационог система Министарства правде који јој могу бити потребни за обављање послова у њеној надлежности, пре свега, у вођењу Централне евиденције привремених ограничења права лица регистрованих у АПР-у.

Кубуровић и Обрадовић су се договорили и о наставку сарадње две институције у реализацији заједничких пројеката.

Протокол и Споразум омогућавају да судови и други правосудни органи „једним кликом“ путем веб сервиса АПР-а добију комплетне податке о регистрованим правним лицима и предузетницима, а што ће  утицати на значајно убрзање свих поступака.

Агенција ће, с друге стране, преузимати податке о установама, стечајним поступцима које спроводе привредни судови и о мерама изреченим за привредне преступе и у кривичним поступцима против лица регистрованих у АПР-у.

У питању је други у низу споразума које Министарство правде планира да потпише са надлежним институцијама, у циљу убрзања судских и других правосудних поступака и у циљу да се више не користе папирни дописи као начин комуникације и добијања података који су релевантни за поступке.

Министарство правде је такав споразум крајем јула потписало и са Министарством унутрашњих послова, а у плану је потписивање и са Народном банком Србије, општинским управама и другим институцијама.