Актуелно > Вести 22.06.2017.

Не постоје два узрока смрти осуђеног лица

Министарство правде најоштрије демантује тенденциозне наводе, који су се појавили у одређеним медијима како је притвореник Милорад Николић преминуо услед „два узрока једне смрти“ у Специјалној затворској болници 14. јуна ове године.

Наиме, истина је да је узрок смрти срчани застој "cardiac arrest" (како се и наводи у Потврди о смрти коју је издала Специјална затворска болница), који је изазвала емболија плућа, што је утврђено обдукцијом тела преминулог.

Дакле, не постоје два узрока смрти, како одређени медији преносе, већ само један – а то је престанак рада срца услед тромбоемболије плућне артерије. Обдукциони налаз је показао да су тромбови који су пронађени у гранама плућне артерије довели до срчаног застоја.

Министарство најстроже осуђује објављивање неистинитих информација у медијима, не само зато што уносе немир у јавност, већ доводе у заблуду најближе чланове породице, који први морају да знају све чињенице у вези са немилим догађајем. Непрофесионалност одређених медија се огледа и у томе да се ни у једном тренутку нису званично обратили Министарству правде или Управи за извршење кривиних санкција како би им били достављени сви подаци којима располажу те институције у вези са наведеним случајем.

Такође, министарство указује да притвореник Милорад Николић у Специјалној затворској болници никада није био физички фиксиран, није примио ниједну врсту инјекција и није имао сукобе, како са другим лицима лишених слободе, тако ни са запосленима у тој установи. Повреда на челу преминулог, настала је као последица пада у купатилу када је притвореник изгубио свест, док су модрице на рукама последица давања венских инјекција у току реанимације. Притвореник је редовно узимао храну, излазио на шетње и примао посете. Три дана пре немилог догађаја премунили Милорад Николић је имао систематски преглед интернисте и урађене су му све лабораторијске анализе, које су биле у границама референтних вредности.

Зарад тачног и истинитог информисања свих грађана, овим путем Министарство правде и Управа за извршење кривичних санкција позивају и Заштитника грађана и скупштинску Комисију за контролу рада Управе за извршење кривичних санкција да изврше увид у целокупну документацију предмета преминулог притвореника Милорада Николића, и на тај начин и они утврде да су наводи и Специјалне затворске болнице и директора Управе за извршење кривичних санкција др Милана Стевовића недвосмилено тачни.