Актуелно > Вести 24.02.2017.

Министри Кубуровић и Стефановић у Сигурној кући: Држава свим капацитетима против насиља у породици

Министри правде и унутрашњих послова Нела Кубуровић и Небојша Стефановић обишли су данас Сигурну кућу за жртве породичног насиља у Београду.

Кубуровић је истакла да се држава системски бори против породичног насиља и да ће нови Закон о спречавању насиља у породици, чија примена почиње 1. јуна ове године, допринети да та борба буде још ефикаснија, с обзиром да Закон доноси нове мере, као што су удаљење насилника из стана и забрана приласка жртви, а чији је циљ да делују превентивно и спрече да до насиља дође.

„Данас смо имали прилике да укажемо  жртвама породичног насиља шта могу да очекују од новог Закона о спречавању насиља у породици и који су то видови подршке и заштите коју могу да добију“, нагласила је Кубуровић и додала да данашња посета Сигурној кући показује повезаност државних органа у борби против породичног насиља.

Она је нагласила да два министарства ужурбано раде на стварању услова за ефикасну примену Закона, будући да је пре неколико дана почела обука више од 400 полицијских службеника и више од 400 заменика јавних тужилаца и судија.

Кубуровић је навела да је у плану одржавање и радионица за све оне који ће непосредно примењивати Закон, где ће и представници невладиних организација, као што је Саветовалиште против насиља у породици, узети активно учешће, како би се на што бољи начин приближили проблеми и ситуације са којима се жртве породичног насиља суочавају.

Стефановић је истакао да борба против насиља у породици треба да буде тачка око које ће сви у друштву окупити на заједнички начин.

„Треба сви да пошаљемо поруку да нећемо толерисати насиље, да ће се жене у Србији осећати безбедно, да ће полиција оштро поступати према насилнцима и да их судови могу осудити на озбиљне казне“, нагласио је Стефановић.

Координаторка Саветовалишта Весна Станојевић захвалила се министрима што су посетили Сигурну кућу, будући да су на тај начин женама и деци који бораве у њој дали веру да ће имати сву подршку, неопходну како би се изборили са својим проблемима.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv