Министарство правде Републике Србије велику пажњу, средства и напоре улаже у побољшање правосудне инфраструктуре, као и услове рада свих запослених у правосуђу, рекао је данас министар правде Никола Селаковић приликом обиласка реновираних просторија зграде Основног, Вишег и Прекршајног суда у Пироту.

Селаковић је нагласио да је реновирање Основног и Вишег суда и опремање Прекршајног суда у Пироту реализовано захваљујући напорима партнерских организација ИМГ под покровитељством Владе Краљевине Норвешке и УСАИД-а под покровитељством Сједињених Америчких Држава. Такође, он је подсетио да су уз несебичну помоћ ове две организације реновирани и Основни суд у Ужицу и Лесковцу, као и 11 Прекршајних судова у Србији које је помогао УСАИД.

Говорећи о будућим инвестиционим плановима, министар Селаковић је истакао да ће сарадња са поменутим организацијама бити настављена и додао да ће један од највећих пројеката са УСАИД-ом у наредном периоду бити реконструкција зграде у Устаничкој улици у којој ће бити смештен јединствени Прекршајни суд у Београду.

 „Приоритет Министарства правде јесте добра сарадња са међународним организацијама која  није усмерена само на побољшање услова рада у правосудним институцијама, већ и на размену знања и искустава у организацији посла и успешном управљању правосудним институцијама“, рекао је Селаковић. Он је додао да се улагањем у правосудне институције стварају знатно бољи услови за рад не само судија и тужилаца, него и за све остале запослене у правосуђу.

Селаковић је подсетио и да је недавно на седници Високог савета судства исправљена грешка која је направљена 2009. године, а односила се на смањење неколико судијских места у Основном суду у Пироту, што је резултирало великим бројем предмета у раду. Он је додао да ће повећање броја судија у Основном суду у Пироту допринети још бољем раду овог суда.

Амбасадор Краљевине Норвешке Нилс Рагнар Камсваг је изразио уверење да ће реновирање просторија Основног и Вишег суда у Пироту унапредити доступност и поузданост коју грађани могу да имају у правосудне институције.

Амбасадор САД Мајкл Кирби је похвалио Министарство правде што поред међународне помоћи улаже и своје ресурсе у реновирање правосудних институција, а посебно судова у Београду.