Министар правде Никола Селаковић данас је ненајављено обишао све јавнобележничке канцеларије у Новом Саду, како би се „на терену“ упознао са радом канцеларија, као и са евентуалним проблемима и изазовима са којима су се новосадски бележници сусретали у првих десет дана свога рада.

Министар је приликом посете сваке од канцеларија, указао да јавни бележници морају бити у свакодневној комуникацији са Јавнобележничком комором и Министарством правде, како би се избегли могући пропусти у раду, као и унапредио постојећи систем.

Већина бележника је истакла, да је интересовање грађана за њихов рад велико и да је до сада урађен велики број уговора и јавнобележничких исправа, што показује да грађани у великој мери имају позитиван став према овој професији.

Разговарајући о ефикасности система, Селаковић је поручио бележницима да је потребно да они сами укажу где су евентулане мањкавости или недоречености одређених закона, као и Пословника о раду јавних бележника. Он је навео да ће се Министарство правде трудити да такве сугестије, уколико су основане, заједно са Комором, што пре реализује у циљу доброг и квалитетног функционисања бележника.

Министар је нагласио да верује да ће јавнобележништво у Србији испунити основни смисао свог постојања, а то је правна сигурност, и додао да ће и сами грађани постати много правно писменији у местима где постоје бележници.

Приликом своје данашње посете Новом Саду, министар Селаковић је истакао да су бележнци лица од јавног интереса у које грађани морају имати пуно поверење, али да такав епитет они морају сами у будућности стећи и очувати, јер је то поверење један од основних стубова за функционисање јавнобележничке професије.