Поводом Међународног дана борбе против корупције, Министарство правде указује да овај дан треба да буде тренутак у којем ће се представити остварени резултати и напредак на пољу борбе против корупције, као и дан у којем се сви морамо подсетити да посвећеност овом заједничком циљу мора бити доследна, континуирана и са конкретним резултатима.

Борба против корупције и криминала један је од основних приоритета Министарства правде и Владе Србије, што показује и предложени сет антикорупцијских закона, који је израдило министарство, а Народна скупштина недавно усвојила. Усвајањем нових законских мера отворено је ново поглавље у борби против организованог криминала и корупције.

У току је и јавна расправа о Нацрту новог закона о Агенцији за борбу против корупције, који за циљ има проширење надлежности и унапређење рада ове врло важне и значајне институције. Такође, рад на изради Нацрта закона о пореклу имовине налази се у завршној фази.

Министарство правде жели да подсети да се ове године навршила прва година примене Закона о заштити узбуњивача, чијим се усвајањем Србија сврстала у круг малобројних европских земаља које имају овакво законско решење, када је у питању заштита храбрих појединаца који пријављују било који вид одмазде или несавесног и незаконитог понашања.

Поред јаке политичке воље са једне стране, изузетно значајну улогу за ефикасну, доследну и јаку борбу против корупције имају независна регулаторна тела и институције, као и цивилни сектор, без чијег рада и учешћа није могуће постићи приметне и добре резултате.

Само сарадњом и заједничком борбом свих актера у друштву – државних институција, независних тела, цивилног сектора, грађана, може да буде остварен циљ нулте толеранције према корупцији.