Казнено-поправни завод за малолетнике у Ваљеву добио је опрему вредну 40.000 евра за обраду стакла у радионици за израду ПВЦ и АЛУ столарије, коју су им у петак, 25. новембра 2016. годинe уручили представници немачке организације "Хелп".

Ова донација је реализована кроз пројекат "Подршка развоју микро бизниса у Србији 2", у оквиру којег ће бити организован и програм стручног оспособљавања запослених инструктора, као и осуђених лица у КПЗ за малолетнике у Ваљеву.

Циљ пројекта је унапређење система извршења кривичних санкција и постпеналног прихвата у целини. Тежиште пројекта је на ресоцијализацији и реинтеграцији осуђених лица у друштвену заједницу по завршетку казне затвора.

Наташа Стевановић-Параментић, начелница Службе за третман у Казнено-поправном заводу за малолетнике у Ваљеву, објаснила је да обука и запошљавање осуђених лица дугорочно утиче на превенцију поврата.

“Стручним оспособљавањем и радним ангажовањем, осуђено лице има могућност да брже напредује у третману током издржавања казне, да добије неопходно искуство, верификован сертификат и на тај начи се адекватно припреми за укључивање у заједницу”, рекла је Стевановић-Параментић.

У оквиру пројекта, који финансира немачка влада, планирано је и креирање нових радних места кроз развој "старт-ап" бизниса и предузетништва грантовима у опреми за 16 осуђених лица са територије Србије, након извршења казне.

У сарадњи са установама за извршење кривичних санкција,  организација "Хелп" ће одабрати кориснике на основу пријаве, социјалних и економских критеријума, исплативости и одрживости предложене пословне идеје.

Психо-социјална подршка за чланове породица бивших осуђеника биће обезбеђена у сарадњи са невладином организацијом "Центар за људска права" из Ниша, која има неопходну експертизу у овој области. Пројекат финасира немачка влада, док КПЗ учествује у набавци опреме у износу од 20.000 евра.