„Потребно је размотрити модалитете увођења система алтернативног решавања спорова у редован рад правобранилаштва у циљу повећања ефикасности, смањења трошкова, и у крајњем исходу, боље заштите имовинскоправних интереса државе“, истакла је данас министарка правде Нела Кубуровић на Првом регионалном скупу државних правобранилаштава, који је организовало Државно правобранилаштво Србије и Мисија ОЕБС-а у Србији.

Кубуровић је навела да је унапређење рада правобранилаштва кроз алтернативно решавање спорова, нарочито битно како због процеса европских интеграција, тако и због неопходности смањења прилива предмета у судовима и чињења судског поступка ефикаснијим.

Она је додала да Закона о правобранилаштву прописује да Државно правобранилаштво пре покретања поступка пред судом, органом управе или другим надлежним органом треба да размотри могућност споразумног решавања спорног односа, на своју иницијативу или на иницијативу супротне стране.

„Државно правобранилаштво би требало да примењује алтернативне начине решавања спорова с обзиром да основни стратешки оквир у реформи правосуђа упућује на то“, навела је Кубуровић.

Кубуровић је указала на значај размене искустава у пракси, јер је несумњиво да решења која постоје у Србији нису једина могућа, уколико се сагледа упоредна пракса не само држава региона, већ и Европе.