Министар правде Нела Кубуровић изјавила је данас да Министарство правде наставља интензивно да ради на даљем унапређењу и стварању основа за ефикаснију борбу против организованог криминала и корупције и да ће у том смислу реализовати све активности предвиђене стратешким документима, али и Акционим планом за Преговарачко поглавље 23.

Кубуровић је на церемонији обележавања завршетка пројекта посвећеног унапређењу капацитета Тужилаштва за организовани криминал истакла да ће се пред народним посланицима у наредним данима наћи нова законска решења у борби против корупције.

„Србија ће са њима отворити ново поглавље у борби против организованог криминала и корупције“, нагласила је Кубуровић.

Она је додала да се ради о новом Закону о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и тероризма, као и о изменама и допунама Кривичног законика које се односе на привредни криминал и на кривична дела против службене дужности.

„Међу овим новим законским решењима, налазе се и допуне закона којим се регулише одузимање имовине стечене кривичним делом“, нагласила је Куборовић.

Министарка Кубуровић је додала да ће у циљу јачања рада Тужилаштва за организовани криминал бити проширена надлежност тог органа на већи број кривичних дела и да ће измене Кривичног законика донети осам нових кривичних дела против привреде.

Кубуровић је додала да је код најсложенијих предмета организованог криминала неопходан највећи степен сарадње свих државних институција са полицијом и јавним тужилаштвом, како би се обезбедило ефикасно управљање истрагом и кривичним гоњењем.

„Тада ће тужиоци моћи да формирају ударне групе, односно тимове службеника различитих органа који ће имати само један циљ - привођење правди организованих криминалних група“, нагласила је Кубуровић.

Она је истакла и да су људи и њихово знање један од најважнијих ресурса у борби против организованог криминала и да је размена знања, искустава, пренос метода и законских решења неизоставни елемент система сваке доследне и ефикасне борбе.

Кубуровић је истакла да је конкретан резултат такве размене донација Министарства правде Италије Тужилаштву за организовани криминал Србије у виду софтвера високих перформанси, који унапређује капацитете тог тужилаштва, употребом високо специјализованог система управљања предметима и интензивне размене података и доказа.