Министар правде Нела Кубуровић посетила је данас Виши суд и Основни суд у Врању, Више јавно тужилаштво и Основно јавно тужилаштво у том граду, као и Канцеларију за алтернативне санкције, где је са руководствима тих судских органа разговарала о њиховом функционисању.

Кубуровић је том приликом указала да су ти судски органи у последње време суочени са порастом кривичних дела кријумчарења људи и негалног преласка државне границе.

Кубуровић је истакла да Министарство правде планира  измене Кривичног законика у што скорије време, пре свега када су у питању кривична дела нелегалног преласка државне границе и кријумчарења људи.

„Ово подручје је у последње време итекако окупирано великим бројем кривичних поступака који се воде против кријумчара и поводом нелегалних прелазака државне границе и драго ми је да могу да чујем да је овде у току године процесуирано више од 80 људи“, рекла је Кубуровић.

Она је напоменула да ће Министарство правде, имајући у виду материјалну штету и последице које изазивају починиоци тих кривичних дела, предложити измене у погледу казни које могу бити изречене, чиме ће се омогућити да оваква лица добију искључиво казне затвора.

Кубуровић је навела и да ће министарство покушати да на дручи начин дефинише опис тих кривичних дела, како би и полиција и тужилаштво могли што лакше да поступају и да доказују та кривична дела.

Кубуровић је додала и да ће Министарство правде у наредном периоду настојати да јача канцеларије за алтернативно извршење кривичних санкција, с обзиром да имају велики значај, пре свега у погледу смањења оптерећености затвора.

Видео материјал можете бесплатно преузети са сајта www.infobiro.tv