Министар правде Нела Кубуровић посетила је данас Основни суд и Основно јавно тужилаштво у Алексинцу, као и Судску јединицу у Сокобањи.

Кубуровић је том приликом указала на веома добре резултате тих судских органа, пре свега Основног суда у Алексинцу, чије судије имају велики број решених предмета у свим материјама, на шта указују и статистички подаци Врховног касационог суда.

„Влада Србије у наредних пет дана борави у Нишком округу, а Министарство правде је своје активности започело данас у Основном суду у Алексинцу, чијим сам резултатима врло задовољна“, истакла је Кубуровић.

Кубуровић је додала да је задовољна и условима у којима судије и административно особље раде у том суду.

Министарка Кубуровић је указала да су и у Судској једини у Сокобањи услови за рад добри, да је ту већа оптерећеност судија, с обзиром да две судије поступају у предметима, али да се нада да ће и оне решити задовољавајући број предмета.

Кубуровић је у разговору са руководствима тих судских органа истакла да је један од основних приоритета Министарства правде јачање инфраструктурних капацитета, како би се пре свега обезбедили добри услови за рад судија и административног особља и подигао капацитет рада.

„Циљ је да сваки судија има своју судницу, да у што краћим роковима заказује рочишта, да имамо већи број судећих дана и самим тим да омогућимо грађанима да у што краћим роковима добију пресуде“, истакла је Кубуровић.

Кубуровић је напоменула да Министарство правде ове године завршава велики број пројеката, али и да почиње реализацију великог броја инфраструктурних пројеката,  попут реконструкције Палате правде у Београду и изградње зграда прекршајних судова у Пожаревцу и Панчеву.

Министарка је навела да је Основни суд у Алексинцу показао да заједнички са Министарством правде могу да се обезбеде добри услови рада.

Председник Основног суда у Алексинцу Небојша Цолић захвалио се Министарству правде на помоћи у сређивању зграде тог суда, наводећи да се тренутно ради фасада зграде, а да је у међувремену зграда климатизована, да су промењени подови, санирани санитарни чворови и промењен комплетан намештај.

„Средили смо суд за добро функционисање, а што се тиче предмета то увек може боље, како би правда била једнако доступна свим грађанима Алексинца, Ражња и Сокобање“, рекао је Цолић.

Министарка Кубуровић је у Алексинцу и Сокобањи разговарала и са руководствима те две општине.