Mинистарка правде Нела Kубуровић наjавила jе, након обиласка граничних прелаза са Бугарском са министром одбране Зораном Ђорђевићем, пооштравање казни за кривично дело криjумчарење људи и недозвољен прелаз државне границе, jер jе важећа казнена политика блага.

"С обизром да нам jе у току процес измене Kривичног законика, Министарство правде jе дало обећање да ће се пооштрити казнена политика, односно казне за ово кривично дело", навела jе Kубуровић том приликом.

Кубуровић jе најавила да ће бити унапређене и саме законске одредбе како би поцесуирање тих дела било много лакше.

Предвиђено је да се измене KЗ-а нађу пред народним посланицима у току jесењег заседања Скупштине Србиjе.

Kубуровић jе, такође, указала да постоjи добра сарадња између заjедничких снага полициjе и воjске са jедне стране и правосудних органа са друге стране, али да jе ту сарадњу потребо даље jачати и унапређивати.

Mинистарка jе указала да jе током разговора са заjедничким снагама воjске и полициjе сазнала да имаjу проблеме са недостатком теренских возила и напоменула да ће Mинистарство правде, преко Дирекциjе за управљање одузетом имовином, видети да ли постоjе законске могућности да им се доделе на коришћење заплењена возила.

Mинистар одбране навео jе том приликом да су заjедничке снаге воjске и полициjе од свог формирања 16. jула ове године откриле више од 9.300 миграната коjи су покушали да пређу државну границу и 53 криjумчара коjи су превозили више од 750 мигранта.

Говорећи о безбедносноj ситуациjи у земљи, Ђорђевић jе истакао да jе ситуациjа стабилна и да све надлежне службе Републике Србиjе одлично и одговорно раде своj посао.

Kубуровић и Ђорђевић су обишли команду сектора за обезбеђење државне границе према Бугарскоj у Пироту, као и део снага воjске и полициjе на контролним пунктовима, на саобраћаjним комуникациjама, и карауле на граници са Бугарском у реону Пирота.

На краjу посете двоjе министара обишли су гранични прелаз Градина и регионални центар граничне полициjе ка Бугарскоj.

(Танјуг)