Министар правде Нела Кубуровић и амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф разговарали су данас о будућим активностима Министарства правде на јачању владавине права и реформи правосудног система у Републици Србији, као и о досадашњој сарадњи Велике Британије и Србије у области правосуђа и унапређењу те сарадње.

Амбасадор је истакао да Велика Британија наставља да подржава реформске процесе у Републици Србији, укључујући и сам процес придруживања Србије Европској унији. Он је указао да ће Србија кроз процес евроинтеграција имати прилику да унапреди владавину права и ефикасност правосуђа.

Кубуровић је истакла да су независно правосуђе и правна сигурност, као и скраћење трајања судског поступка, једни од приоритета Министарства правде. Министарка је нагласила да је у последњих годину дана постигнут мерљив напредак када је реч о смањењу старих предмета и заштите права на суђење у разумном року. Она је упознала амбасадора са плановима Министарства правде у наредном периоду, који поред осталог подразумевају и припрему како нових, тако и измене и допуне постојећих закона.

Кубуровић се захвалила амбасадору Кифу на досадашњој подршци и указала на то да ИПА пројекат Унапређење ефикасности правосуђа, који спроводи конзорцијум предвођен од стране Британског савета, има значајну улогу у унапређењу ефикасности судова и уједначавања судске праксе.

Министарка Кубуровић и амбасадор су се сагласили да је досадашња сарадња била изузетно добра и истакли области у којима је будућа сарадња могућа, а које ће се у скоријем периоду прецизирати, у циљу благовременог пружања подршке зацртаним стратешким циљевима.