Примена права је једино што може и мора да се уједначи у раду судова и то је основна и пресудна улога врховних судова, а у неуједначеној судској пракси владају неправо и неправда, рекао је министар правде Никола Селаковић.

Селаковић је на отварању Конференције председника врховних судова Источне и Централне Европе, рекао да се једино уједначеном судском применом права допире до правде и владавине права.

"Залуд Устав грађане изједначава пред законом, ако један суд суди на један начин, а други суд на други начин. Положај грађана пред законом онда не зависи од закона већ од суда који им суди", рекао је Селаковић.

Председник Врховног касациног суда Драгомир Милојевић истакао је да судије треба да буду најсигурнија брана од експанзије и свемоћи извршне власти, истински чувар и заштитник друштвених вредности.

"Судови и судије могу и треба да буду носиоци сталног и непроменљивог елемента државне власти који гарантује нужни континуитет, неопходан за правилан и несметан развој сваке државе", рекао је он.

Милојевић је подсетио да су законитост и једнакост грађана пред судом принципи који се морају поштовати и да је правична и непристрасна примена закона темељ неометаног функционисања правне државе.

Амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Петер Букхард рекао је да конференција у Београда промовише људска права и да је то прилика да се продискутује о најургентнијим проблемима.

Врховни судови, каже он, имају битну улогу, посебно у време транзиције, и само судски систем који поштује законе може да придобије поверење јавности.

Он је додао да је важна и доследна примена закона, као и континуирана обука судија, али и смањење старих предмета.

Конференција председника врховних судова траје од 20. до 22. јуна и на њој учествују представници 16 држава. 

Извор: Танјуг